Wie een bedrijf runt, komt altijd tijd te kort. Toch is er volgens Laura Vanderkam, expert in tijdmanagement, een manier om de werkdruk te verlichten: vroeg opstaan.

Wie de ochtend goed benut, heeft de sleutel naar een grotere productiviteit in handen, schrijft de website Entrepeneur.

Michelle Gaas, topman van Starbucks, staat al vijftien jaar lang iedere ochtend om 4.30 uur op om een stuk te gaan hardlopen.

Ook Gretchen Ruben, schrijfster van het boek The Happiness Project, is een vroege vogel. Direct nadat ze is opgestaan, kruipt ze achter haar laptop. Terwijl haar gezin nog op één oor ligt, maakt zij de eerste meters van de dag.

In haar boek What the most successful people do before breakfast beschrijft de Amerikaanse Laura Vanderkam wat de ochtend speciaal maakt en hoe we de eerste uren van de dag zo nuttig mogelijk gebruiken.

's Ochtends is de kans op afleiding kleiner

De dag van een ondernemer is snel gevuld. Wie dat interessante krantenartikel laat liggen tot de namiddag of de avond, komt er hoogstwaarschijnlijk helemaal niet meer aan toe.

"Om vier uur 's middags zijn er vaak veel redenen die ervoor zorgen dat je niet aan je persoonlijke prioriteiten toekomt. Om zes uur 's ochtends heb je die dingen nog niet in je hoofd."

's Ochtends is je wilskracht groter

Zelfs wie geen ochtendmens is, heeft 's ochtends meer wilskracht dan later op de dag. "Je moet wilskracht zien als een spier die vermoeid raakt", aldus Vanderkam.

Wie de hele dag moeilijke beslissingen maakt, in de file staat en moeilijke mensen ontmoet, verbruikt wilskracht en voelt zich aan het einde van de dag uitgeput.

De dag positief te beginnen

Wie weleens door de wekker heen slaapt of de broodtrommel van de kinderen vergeet mee te nemen van het aanrecht, weet er alles van: de dag met een vergissing beginnen beïnvloedt je humeur en je productiviteit. Wie vroeg opstaat, begint de dag met een overwinning en heeft zo ook een gelukkigere en productievere dag.

Ook voor wie vroeg opstaan een crime is, heeft Vanderkam de oplossing. Volg deze vier stappen en verander van een nachtbraker in een ochtendmens.

1. Houd een dagboek bij

Volgens Vanderkam hebben veel mensen een hekel aan de ochtend om de simpele reden dat ze te laat opstaan. Om die reden adviseert ze een week lang een dagboek bij te houden. Daarmee krijg je inzicht in de momenten waarop je je tijd inefficiënt indeelt. Als een nachtuil zijn dagboek inziet, blijkt hij doorgaans 's avonds niet productief te zijn en geen leuke dingen te doen.

2. Beeld je de perfecte ochtend in

Bedenk wat je zou doen als je een uur extra zou hebben. Zou je gaan hardlopen? Zou je de krant helemaal lezen in plaats van alleen maar even de koppen te snellen?  "Vroeg opstaan betekent niet dat je jezelf straft. Je komt je bed niet uit als er geen goede reden voor is", stelt Vanderkam.

3. Deel je ochtend in

Zodra je hebt bepaald wat je met de extra tijd wilt doen, plan je de uitvoering. Probeer daar 's avonds al tijd aan te besteden. Dus wie 's ochtends wil hardlopen, pakt de avond ervoor alvast sportkleding uit de kast en zet een ontbijtje klaar.

4. Bouw de gewoonte langzaam op

Wie zijn ritme al te drastisch omgooit, zal de snooze-knop op de wekker snel weer vinden, denkt Vanderkam. Wie doorgaans om 7.30 uur opstaat, zet de wekker niet van de een op de andere dag op 5.00 uur. In plaats daarvan kun je de wekker beter iedere dag tien minuten vroeger zetten. Om een gebrek aan slaap te voorkomen, ga je iedere dag tien minuten eerder naar bed.

En voor wie het moeilijk vindt om vroeg(er) naar bed te gaan, heeft Vanderkam ook een tip. Zet ook een alarm wanneer je naar bed moet.

LEES OOK: Dit advies heeft de vrouw die op haar 26ste begon als CEO van HelloFresh voor ambitieuze 20’ers